Vervelen: een geluksmomentje met jezelf

vervelen

Hoe lang is het geleden dat jij je eens echt lekker van jezelf mocht vervelen? Dat je helemaal niets te doen had en ook niets deed om die leegte op te vullen? Hoe vermaakten we ons vroeger, zonder internet, smartphone, social media, Netflix, games en ander amusement binnen handbereik? Verveelden we ons toen?

We doen er alles aan om ons maar niet te vervelen. Maar moeten we altijd iets doen? Is het leven niet interessant genoeg om er gewoon te zijn en ervan te genieten?

Je dood amuseren

Er zijn verschillende definities voor het woord verveling. Op hoofdlijnen komt het neer op een onaangenaam gevoel als gevolg van een gebrek aan prikkels. Oftewel een vervelende toestand die maar beter vermeden kan worden.

En dat doen we dan ook massaal. In plaats van ons dood te vervelen, amuseren we ons dood in een overvloed aan prikkels: We doden de tijd, we verdrijven de tijd. Of we verspillen tijd met het beantwoorden van 200 emails per dag en noemen dat werken. We rennen rond, druk, druk, druk, als een hamster in een tredmolen. Hoe drukker we het hebben hoe succesvoller we zijn. Goed bezig!

De tijd gaat ongemerkt aan ons voorbij. En dan op een dag kijk je in de spiegel en vraag je jezelf af wie die oude man of vrouw is. Waar is de tijd gebleven en wat heb je er in godsnaam mee gedaan? Wel, je hebt je in ieder geval niet verveeld…

Bewust vervelen

Is je vervelen tijdverspilling of juist het bijzonder effectief benutten van kostbare tijd? Als je je verveelt lijkt de tijd eindeloos te duren. Je hebt ineens alle tijd van de wereld, zeeën van tijd. De tijd lijkt stil te staan!

Bovendien gebeurt er iets bijzonders wanneer er even geen prikkels zijn. Kijk maar eens wat er gebeurt als je kinderen bij elkaar zet, terwijl je ze niets geeft om mee te spelen en weigert ze bezig te houden. Dat kan in het begin even wennen zijn, maar al snel zal er iets verrassends ontstaan. De kinderen maken zelf iets om mee te spelen of bedenken een spel. Met andere woorden: ze gebruiken hun fantasie en worden creatief.

Geef je mind een break

Ik zou verveling willen omschrijven als een tijdelijke situatie zonder prikkels, waarbij je niets doet om jezelf fysiek of mentaal bezig te houden. Je mentaal niet bezig houden is vaak nog het lastigst. We zijn zo gewend om te denken. Zelfs als we op een terrasje zitten of op het strand liggen, dan nog gaan onze gedachten gewoon door. Dat geeft niets, als je de gedachten er gewoon laat zijn, zonder er aandacht aan te besteden.

Tip: Geef je mind een break en stop met het interpreteren van alles wat je ziet. Wat een verademing als je niet overal iets van hoeft te vinden…

meditatie

Natuurlijke meditatie

Als je geen aandacht schenkt aan je gedachten, dan verdwijnen je zorgen en problemen die grotendeels alleen in jouw mind bestaan. Als je niet oordeelt en interpreteert en geen labels plakt kom je in een staat van zijn die vergelijkbaar is met meditatie. Als je dat niet gewend bent omdat je jezelf altijd bezig houdt, dan kan dat ongemakkelijk zijn. Maar wat je nu voelt is wie je bent in jouw puurste vorm. En als jij je er aan over durft te geven, dan komt er een diepe rust over je heen en een volmaakt geluksgevoel. Je bent compleet en hebt niets meer nodig. Dit is de staat van zijn waarbij je in verbinding bent met jouw ware zelf en het echte leven. Je bent los van de dagelijkse problemen en staat open voor inspiratie, oplossingen en zingeving.

Verwelkom bewust momenten van verveling in je leven, in de goede zin van het woord. Gebruik ze om tot rust te komen en jezelf op te laden. Ben bewust in contact met jouw ware zelf en ontdek dat je prettig gezelschap bent. Voel je op je gemak bij jezelf. Leef en geniet van wat er is.

Misschien is verveling niet het goede woord. Noem het gerust een moment van bezinning, meditatie, inspiratie, verbinding, geluk of gewoon vakantie en geniet ervan met volle teugen.

Het begint bij jou!

Margret Notté

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 0 reacties