Je werk loslaten? 4 oplossingen

je werk loslaten

Hoe kan ik mijn werk loslaten als ik s’ avonds naar huis ga? Wat kan ik doen om niet voortdurend aan mijn werk te blijven denken? In dit artikel vind je 4 oorzaken waarom werk loslaten soms moeilijk is, met bij elke oorzaak een mogelijke oplossing. Kijk in welke van de 4 situaties jij jezelf herkent.

1. Ik heb teveel aan mijn hoofd

“Het is heel druk op mijn werk. Ik ben met van alles tegelijk bezig en alles moet gisteren af. Ik heb teveel aan mijn hoofd.”

Oorzaak: Je werk loslaten lukt niet doordat er veel onopgeloste zaken zijn. Je hoofd blijft net zo lang aan iets denken tot het een oplossing gevonden heeft om het af te kunnen sluiten.

Oplossing: Schrijf letterlijk op welke gedachten in je hoofd blijven rondspoken. Schrijf achter elke gedachte de beste oplossing die je op dat moment kunt bedenken en noteer wanneer je het uit gaat voeren. Zet bijvoorbeeld in je agenda bij maandag: “klant bellen en ontbrekende stukken opvragen.” Meer kun je er op dit moment niet aan doen, dus voor nu is het opgelost. Het staat genoteerd dus het is niet nodig er nog aan te denken.

2. Ik voel me verantwoordelijk

“Ik voel me sterk verantwoordelijk voor mijn werk, maar ben gefrustreerd omdat ik afhankelijk ben van anderen om mijn werk goed te kunnen doen.”

Oorzaak: Wanneer je wacht op anderen voor je iets kunt afsluiten, zijn er ‘losse eindjes’. Je blijft denken aan wat niet is afgesloten.

Oplossing: Noteer voor jezelf wat jij kunt doen om het op te lossen wanneer je weer op je werk bent (zie ook punt 1). Communiceer wat je echt niet kunt oplossen aan degene die het wel kan oplossen. Leg daarmee de verantwoordelijkheid bij de juiste persoon. Nu kun jij de gedachten over het werk loslaten.

3. Er is geen duidelijke grens tussen werk en privé

“Ik werk regelmatig thuis of neem ‘s avonds werk mee naar huis. Ik krijg ook vaak in het weekend werk telefoontjes, e-mails en sms’jes. Die beantwoord ik vrijwel direct.”

Oorzaak: Je bent letterlijk 24/7 beschikbaar voor je werk. Vraag je af waarom. Is het noodzakelijk, wordt het van je verwacht of is het een gewoonte? Is het wellicht een verslaving om steeds op je telefoon te kijken?

Als je het wilt veranderen ligt de oplossing voor de hand: Breng een duidelijke grens aan, zowel voor jezelf als voor anderen. Als je van huis uit werkt, geef dan glashelder aan wanneer je werkt en wanneer niet. Lees normaal gesproken s’ avonds en in het weekend geen werkmails, of maak hier duidelijke afspraken over met jezelf en je collega’s en houd je daaraan. Een mail versturen is een signaal dat je bereikbaar bent.

werk loslaten

4. Ik wil helemaal niet mijn werk loslaten

“Mijn werk is mijn leven. Het liefst zou ik 24/7 doorwerken zonder te eten en te slapen. Ik geniet van werken. Ontspannen of sociale afspraken vind ik eigenlijk zonde van de tijd. Niet werken geeft juist stress.”

Oorzaak: Je wilt je werk niet loslaten. Maar je weet zelf ook wel dat het beter voor je zou zijn om te ontspannen, bewegen, regelmatig te eten en om aandacht te besteden aan sociale contacten. Als je een workaholic bent, is dat een gevaarlijke verslaving die kan leiden tot o.a. slaapstoornissen, een ongelukkig huwelijk, hart falen, depressie, etc.

Oplossing: Vraag jezelf af waarom je een workaholic bent. Is je werk jouw passie of werk je dwangmatig? Wat ga je uit de weg, waarvoor jij jezelf begraaft in het werk? Is het wellicht met de paplepel ingegoten, dat altijd werken goed is? Wanneer je de oorzaak weet, maak dan een plan van aanpak om af te kicken, te beginnen met geheelonthouding (een week vakantie). Definieer jezelf opnieuw. Wie ben ik als ik niet zou werken? Vul in: Ik ben … . 

Heb jij moeite met je werk loslaten kijk dan eerst naar de mogelijke oorzaak. Wanneer je de oorzaak weet zie je vaak direct de oplossing. Uiteraard zijn er veel meer oorzaken en oplossingen dan hierboven beschreven.

Het begint bij jou!

Margret Notté

Meld je aan om regelmatig gratis inspiratie, praktische tips en oefeningen te ontvangen. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij het verschijnen van elk nieuw blog artikel.

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 0 reacties