Verlos jezelf in 4 stappen van de innerlijke criticus

innerlijke criticus in je hoofd

Heb jij last van een innerlijke criticus? Het kan lijken of er een kwelgeest in je hoofd zit, die jou voortdurend op je kop zit. Het maakt je leven zwaar omdat het onmogelijk is om aan de eisen van de criticus te voldoen.

Echter lang niet iedereen heeft last van zo’n innerlijke criticus. Je kunt er dan ook wel degelijk iets aan doen. In dit artikel lees je hoe je in 4 stappen kunt ophouden met jezelf te kwellen. Het zal je leven een stuk eenvoudiger en aangenamer maken.

De dingen die je tegen jezelf zegt

Heb jij ook wanneer je een goede evaluatie krijgt, dat je maar blijft denken aan dat ene verbeterpuntje? Blijkbaar heb je gefaald als het niet 100% perfect was. Of zeg je in je hoofd dingen zoals: Hoe kun je nu zo stom zijn. Waarom kan iedereen het wel en jij niet. O mijn God, je ziet er vandaag weer verschrikkelijk uit. Het lukt je nooit, je bent niet goed genoeg. Wat zullen ze wel niet van je denken?

Hoe komt het dat je deze nare dingen wel tegen jezelf zegt, maar dat het niet bij je op zou komen om hetzelfde tegen iemand anders te zeggen? En we zeggen het niet één keer, nee keer op keer op keer, als een liedje dat in je hoofd blijft hangen.

Waarom hebben we een innerlijke criticus?

Dat we deze dingen tegen onszelf zeggen heeft een oorzaak. De innerlijke criticus ontstaat al in je jeugd. Je wilt lief gevonden worden door je ouders, je wilt het goed doen op school, je wilt bij de groep horen en geaccepteerd worden door jouw klasgenootjes. De stem in je hoofd helpt je daarbij door aan te geven wanneer je jouw gedrag moet aanpassen om je aan de regels te houden. De innerlijke criticus is de stem van je ego die je helpt een plaats te verwerven in de wereld om zo goed mogelijk te overleven. Het helpt je een identiteit aan te nemen (je uiterlijke zelf) waarmee je functioneert in de maatschappij. Echter hoe meer jij je moet aanpassen, hoe meer je ervan overtuigd raakt dat je niet goed bent zoals je bent.

Jezelf in 4 stappen bevrijden van de innerlijke criticus

  1. Word je bewust van de dingen die je tegen jezelf zegt, en dat je er ongelukkig van wordt.
  2. Waarom zeg je die dingen tegen jezelf? Moet je perfect zijn? Niemand is perfect. Wil je door iedereen aardig gevonden worden? Je zult nooit iedereen tevreden kunnen stellen. Voel jij je ergens schuldig over en vind je het nodig om jezelf te straffen? Vergeef jezelf, blijf niet hangen in het verleden en ga verder met je leven. Maak het jezelf veel gemakkelijker.
  3. Behandel jezelf met vriendelijkheid, zoals je ook naar anderen doet. Misschien helpt het om naar je jeugdfoto te kijken om compassie voor jezelf te kunnen voelen.
  4. Besef dat je precies goed bent zoals je bent. Je kunt je gedrag aanpassen om gemakkelijker in de maatschappij te passen, maar je hoeft nooit te veranderen wie je van binnen bent. En dat kan ook niet. Jij bent jij, je bent uniek en je bent perfect.

Ter inspiratie

Meld je aan om regelmatig gratis inspiratie, praktische tips en oefeningen te ontvangen. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij het verschijnen van elk nieuw blog artikel.

Het begint bij jou!

Margret Notté

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 0 reacties