1

Thuiskomen als basis voor zelfvertrouwen

geworteld als een boomWanneer een boom geen wortels heeft, valt hij om. Heeft hij wel wortels, maar geen stevige bodem, ook dan duw je hem zo omver, al lijkt hij nog zo groot en sterk. Bij mensen is dat precies zo. Zelfvertrouwen betekent letterlijk vertrouwen op de basis die onder jouw zelf ligt. Die basis is op de eerste plaats het gezin waaruit je voortkomt. Die basis heb je nodig als ondergrond om zelf een gezin en een leven op te kunnen bouwen. ‘Ik red het wel in mijn eentje’ is geen zelfvertrouwen, dat is overleven. Je blijft dan alleen met wilskracht overeind, zolang je het volhoudt.

De mate waarin jij geworteld bent in jouw familie heeft grote invloed op jouw zelfvertrouwen en op jouw welzijn. Wat de situatie in jouw familie ook is, jij kunt voor jezelf die stevige basis leggen en thuiskomen.

Een stevige thuisbasis

In de puberteit doen we onze uiterste best om los te komen van onze ouders. Dat hoort bij het volwassen worden en op eigen benen gaan staan. Als dat lukt en we hebben tegelijkertijd het gevoel dat we altijd terug kunnen vallen op onze liefhebbende ouders, dan geeft dat een gezonde basis voor een lang en gelukkig leven. We kunnen zowel vertrouwen op onszelf als op het systeem waaruit we voortgekomen zijn. Er is een stevige thuisbasis.

Dit vertrouwen is gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde. Er worden dus geen voorwaarden gesteld aan de liefde. De liefde is er, no matter what. Niemand is perfect en dat wordt ook niet verwacht. Er worden fouten gemaakt, zowel door de ouders als door de kinderen. Het op een goede manier omgaan met elkaars fouten maakt de liefde alleen maar sterker. Dan leer je hoe het voelt om vergeven te worden en om zelf te vergeven. Je voelt dan ook onvoorwaardelijke liefde voor jezelf. Jij kunt jezelf toestaan om fouten te maken, het hoeft niet perfect te zijn. Je bent goed zoals je bent en daar mag je volledig op vertrouwen.

Als die gezonde basis er niet lijkt te zijn

Wanneer jij geen stevige thuisbasis hebt, dan kun je heel verdrietig of boos worden alleen al door het lezen van wat onder het vorige kopje geschreven staat. Emoties zijn een teken dat je zo’n thuis mist en dat je er wel degelijk behoefte aan hebt. Mogelijk neem jij jouw ouders dingen kwalijk, is een ouder overleden, of heb je jouw echte ouders nooit gekend. Wat er ook is gebeurd, wanneer jij geen stevige thuisbasis voelt dan heb jij ergens de verbinding verbroken. En dat voelt ellendig. Immers, je neemt het jezelf kwalijk als jij jouw ouders iets kwalijk neemt. Het zijn toch je ouders.

onvoorwaardelijke liefde

Thuiskomen

De verbinding herstellen doe je door van jouw kant de onvoorwaardelijke liefde voor jouw ouders weer te voelen. En die is er, zelfs als je ze nooit hebt gekend. Ze hebben jou het leven gegeven en ze hebben zo goed mogelijk voor je gezorgd. Ze hebben alles gedaan wat op dat moment mogelijk was. Hierbij hadden ze te maken met de familie waar ze zelf uit voortkwamen, de tijdgeest en alle uitdagingen in hun eigen leven. Je kunt ze nooit terugbetalen voor wat ze jou hebben gegeven en dat verlangen ze ook niet van jou. Hun liefde is onvoorwaardelijk, dat kan niet anders want jij bent hun kind.

Hou van je ouders zonder voorwaarden te stellen

Verlang niet van ze dat ze trots op je zijn

Eis niet dat ze je begrijpen

Vraag niet meer dan ze je kunnen geven

Ze zijn jouw ouders en je houdt van ze

Als dat genoeg is dan kom je thuis

Want als je onvoorwaardelijk van je ouders kunt houden

mag je ook onvoorwaardelijk van jezelf houden

Als jouw ouders mogen zijn wie ze zijn

mag jij zijn wie jij bent

Ineens ontstaat er ruimte voor een wonder

alles wat stuk was, kan nu geheeld worden

 

Margret

Het 5de gebod

Eert uw vader en uw moeder is het 5e gebod van de 10 geboden. Ik deel de mening dat de 10 geboden geen geboden zijn, maar aanwijzingen die aangeven hoe je moet leven om gelukkig te zijn. Ik zou dit 5e gebod willen uitleggen als ‘hou onvoorwaardelijk van je vader en je moeder’. Naar mijn idee is dit een absolute voorwaarde om gelukkig te kunnen zijn.

Dus, als er ook maar iets is wat jij jouw ouders kwalijk neemt: offer dan elk verwijt op aan onvoorwaardelijke liefde. Laat alles vallen waar je mee bezig bent en ga pas weer verder als je onvoorwaardelijke liefde voelt voor je ouders en voor jezelf. Dan heb je de basis gelegd voor zelfvertrouwen en een gelukkig leven.

Een volgende stap voor meer zelfvertrouwen is kijken naar jouw zelfbeeld en naar onderliggende niet-helpende overtuigingen. Zie het artikel: ‘Tips voor meer zelfvertrouwen‘.

Het begint bij jou!

Margret Notté

Meld je aan om regelmatig gratis inspiratie, praktische tips en oefeningen te ontvangen. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij het verschijnen van elk nieuw blog artikel.

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 1 reacties