Onoplosbaar probleem? Niets werkt? De oplossing!

Help mij met mijn onoplosbaar probleem

Regelmatig spreek ik mensen die er van overtuigd zijn dat ze een onoplosbaar probleem hebben. Niets lijkt te werken, wat ze ook doen. Ze drijven zichzelf, hun familie, vrienden, coaches en therapeuten tot wanhoop.

Ben je iemand (of ken je iemand) met een ogenschijnlijk onoplosbaar probleem? Lees dan verder, je krijgt de oplossing, al zul je het mogelijk niet leuk vinden om te horen.

Een onoplosbaar probleem

Laten we als voorbeeld een fictief persoon nemen die zich ontzettend alleen voelt, we noemen haar Merel (alle overeenkomsten met personen die je kent zijn volkomen toevallig). Merel heeft zich in haar jeugd niet gewenst, niet geliefd en niet begrepen gevoeld en dat is nog steeds zo. Ze heeft af en toe een relatie, maar nooit lang en nooit gelukkig. Ze heeft volop vrienden, maar ervaart deze vriendschappen als oppervlakkig. Merel schreeuwt het bijna uit, HELP MIJ, ik voel me alleen en ik ben ongelukkig.

Natuurlijk krijgt Merel van iedereen alle hulp die ze kan krijgen. Mensen doen nu eenmaal niets liever dan helpen. Allemaal goedbedoelde waardevolle adviezen: ‘je bent precies goed zoals je bent’, ‘hou van jezelf dan zullen anderen ook van je houden’, ‘je moet liefde geven om liefde te krijgen’ etc.. Ze krijgt aandacht, iedereen is vol begrip en medeleven.

HELP MIJ!

Echter, de familie, vrienden, coaches en therapeuten krijgen door dat Merel niet te helpen is. Het lijkt wel of ze niet geholpen wil worden. Ze raken geïrriteerd of laten haar in de steek en dan voelt Merel zich nog ongelukkiger. Anderen gaan zich ermee bemoeien. Hoe ongelukkiger ze wordt, hoe meer aandacht ze krijgt. Dit destructieve patroon levert haar dus gek genoeg iets waardevols op: veel aandacht.

Onbewust beseft Merel dat ze er niet bij gebaat is om haar probleem op te lossen. Ze is doodsbang dat zodra het geen probleem meer is, ze er weer alleen voorstaat. Ze is nog liever ongelukkig dan alleen. Hoeveel oplossingen ook worden aangedragen, ze zal de situatie onbewust in stand houden en verergeren.

Merel doet dit niet expres, ze is zich er niet van bewust. Ze voelt zich echt wanhopig, ellendig en ongelukkig. En inderdaad, ze doet er ALLES aan om hier uit te komen, maar wat ze ook probeert, niets helpt.

verborgen motieven, onoplosbaar probleem

Redenen om een probleem in stand te houden

Als jij een onoplosbaar probleem hebt, kijk dan eens heel kritisch naar jezelf of je een verborgen reden hebt om jouw probleem in stand te houden:

  • Door het probleem krijg ik aandacht van anderen;
  • Ik kan mezelf verstoppen achter het probleem, niemand ziet wat er echt aan de hand is;
  • Ik ben aan het probleem gehecht, het is niet ideaal maar wel vertrouwd;
  • Vanwege het probleem hoef ik bepaalde taken niet te doen;
  • Het geeft me een excuus om iets moeilijks uit te stellen;
  • Door het probleem hoef ik geen verantwoordelijkheid te nemen;
  • Ik voel me schuldig en ik moet mezelf straffen, ik mag niet gelukkig zijn;
  • Het geeft me een bepaald imago of belangrijkheid;
  • Ik wil het goed doen, het wordt van mij verwacht;
  • Als ik het probleem loslaat sta ik voor gek, dan was het niet echt;

Conclusie: wanneer niets helpt en het is beslist een onoplosbaar probleem, dan is de kans heel groot dat het in stand houden van het probleem je iets waardevols oplevert. Je wilt het probleem helemaal niet oplossen.

De oplossing

Dat is even slikken, nou val je door de mand. Ben eerlijk naar jezelf. Als je het door hebt, dan heb je door de illusie heen geprikt, die je zelf hebt gecreëerd. Het zal je vanaf dat moment volkomen duidelijk zijn wat je kunt doen om het probleem op te lossen, of hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Ben vervolgens eerlijk naar de mensen om je heen over jouw motieven. Geef op een positieve manier aan wat je nodig hebt, zonder je als slachtoffer te gedragen. Merel kan bij wijze van spreke een advertentie plaatsen: ‘Ik zoek een leuke, zorgzame partner of roommate die het gezellig vindt mij de komende tijd heel veel aandacht te geven. Ik heb ook alle tijd en aandacht voor jou.’ Merel kan de positieve aandacht die ze dan krijgt gebruiken om te werken aan haar zelfliefde en eigenwaarde, om van daaruit weer de volgende stap te kunnen zetten.

Het begint bij jou!

Margret Notté

Meld je aan om regelmatig gratis inspiratie, praktische tips en oefeningen te ontvangen. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij het verschijnen van elk nieuw blog artikel.

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 0 reacties