1

Hoe kom ik in contact met mijn ware zelf?

in contact met je ware zelf

Ben jij in contact met jouw ware zelf? Hoe weet je dat? Wie of wat is je ware zelf eigenlijk? En waarom is het belangrijk om daarmee in contact te zijn?

Om daar achter te komen moet je eerst naar jouw ego kijken. Heb je een gezond ego of is het onvoldoende of juist te sterk ontwikkeld? Als jouw ego niet in evenwicht is, zal het moeilijk voor je zijn om in contact te zijn met je ware zelf, om te leven vanuit verbinding. Het ego staat er alleen voor en jij voelt je afgescheiden van de rest van de wereld.

Met dit artikel krijg je wat meer inzicht in jouw ego en geef ik je tips hoe je met jouw ware zelf in contact kunt komen.

Het ware zelf en het ego

Het ware zelf is jouw essentie, jouw ziel, natuur, het leven, de verbinding met al wat is. De binnenkant van jouw persoonlijkheid waarmee je in verbinding staat met de bron, met overvloed, creativiteit, met anderen. Het ware zelf ervaart geluk in het moment en heeft eigenlijk niets nodig. Kenmerkend voor het ware zelf is ‘zijn’, ‘NU’, ‘voelen’, ‘liefde’, ‘het hart’, ‘verbinding’ en ‘onthechting’.

Het ego is jouw zelfbewustzijn, het ik ten opzichte van al het andere, de buitenkant van jouw persoonlijkheid. Door zich te identificeren met het eigen verleden, het lichaam, bezittingen, prestaties en mensen vormt het ego een idee van het zelf, een identiteit. Het ego is bang om datgene kwijt te raken waar het zich mee heeft geïdentificeerd. Dat is immers een deel van het zelf geworden. Het ego zorgt voor zichzelf en is steeds op zoek naar meer, wat het hoopt te vinden in de toekomst. Kenmerken van het ego zijn ‘identificatie’, ‘verleden en toekomst’, ‘worden’, ‘hebben’, ‘denken’, ‘angst’, ‘hoop’ en ‘individualiteit’.

Het ego wordt vaak afgeschilderd als iets waar je mee opgescheept zit, en wat je beter kwijt kunt zijn. Dat is niet terecht want het ego heeft wel degelijk een belangrijke functie. Iemand met een evenwichtig ego handelt uit zelfbewustzijn, leert over het leven, maar staat tevens in nauw contact met de innerlijke wijsheid en liefde van het ware zelf.

een evenwichtig ego

Functies van het ego

De vorming van een ego is de noodzakelijke tussenfase in groei van kind naar wijze. Een kind heeft een onrealistisch zelfbeeld, leeft in een droomwereld en kan zichzelf nog niet staande houden in onze maatschappij. Het kind moet leren zich te verhouden ten opzichte van zijn omgeving. Dat doet het door een zelfbewustzijn te ontwikkelen, een ego.

Het ego heeft een aantal belangrijke functies, ik noem er hier enkele:

  • vorming van een identiteit
  • het krijgen van eigenwaarde, zelfliefde, zelfvertrouwen
  • het ontwikkelen van wilskracht en impuls beheersing
  • sociaal gedrag
  • beoordelingsvermogen van goed en kwaad
  • voor zichzelf leren zorgen, doelen realiseren
  • het leren bewaken van de eigen grenzen

Dus, om te kunnen functioneren in dit leven is het belangrijk om een gezond ego te ontwikkelen. Uiteindelijk, als jouw ego alles in het leven heeft geleerd en alle vaardigheden beheerst, dan kun je de fase van ‘wijze’ bereiken. Jouw ego zal dan vanzelf een stapje terugdoen naar de achtergrond en jouw ware zelf zal naar de voorgrond treden.

Een verstoord ego

Problemen en conflicten in het leven hebben vaak te maken met een te zwak of te sterk ontwikkeld ego. Er is een verstoord evenwicht.

  • Heb je een te zwak ego, dan heb je geen grip op het leven, ben je er niet tegen opgewassen. Kenmerken van een te zwak ego zijn bijvoorbeeld: weinig eigenwaarde, gebrek aan zelfvertrouwen, een nare innerlijke criticus (de stem in je hoofd), of leven in een droomwereld.
  • Als jouw ego te sterk ontwikkeld is, heb jij je volledig geïdentificeerd met jouw verstand, het denken en de identiteit die je hebt aangenomen. Alles draait om jou. Egoïsme, narcisme, ijdelheid, materialisme, machtsmisbruik en uiterlijk vertoon vloeien voort uit een te groot ego.

Als jouw ego onder- of over ontwikkeld is, besef je niet langer dat er meer is dan de buitenkant van jouw zelfbewustzijn. Je hebt geen verbinding meer met de binnenkant, jouw ware zelf. Je voelt je afgescheiden en alleen. Het leven speelt zich af in je hoofd, dat niet meer verbonden is met jouw hart, andere mensen, de wereld, de natuur, de bron.

afgescheiden door verstoord evenwicht

Het evenwicht herstellen

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Werk aan jezelf om de zwakke plekken in jouw ego te versterken: werk aan eigenliefde, zelfvertrouwen, impuls beheersing, zorg dat je jouw zaakjes goed voor elkaar hebt en dat je doelen kunt behalen.

Zwak je ego af op eigenschappen die te sterk ontwikkeld zijn: leef je in andere mensen in, voel compassie, doe vrijwilligerswerk. Er is meer in het leven dan geld en succes.

Als jouw ego in evenwicht is, kun je gemakkelijk in contact komen met jouw ware zelf en jouw innerlijke wijsheid.

Veel problemen in de wereld zijn het resultaat van een verstoord ego in het collectief bewustzijn, dat niet in verbinding is en zich daardoor afgescheiden voelt (individualisme). Wanneer voldoende mensen (een kritische massa) gaan leven vanuit een gezond en evenwichtig ego, dat in verbinding staat met het ware zelf, dan zullen we met elkaar een oplossing vinden.

In contact zijn met jouw ware zelf

De onvrede en pijn van het ego wordt veroorzaakt door het niet willen van wat er is (weerstand) en het wel willen van wat er niet is (verlangen). Je komt in contact met jouw ware zelf door volledig te accepteren en waarderen wat er is. Het huidige moment. Dit kun je doen met mindfulness oefeningen. Zoals met aandacht een routine handeling doen, met aandacht voor elke voetstap lopen, of door middel van meditatie het denken stilzetten.

Wat ook werkt is met open zintuigen en al je aandacht aanwezig zijn in de natuur. Het ware zelf is onze essentie, is natuur, leven, de verbinding met al wat is. Het wonder van de natuur gaat het verstand te boven. Je bent in verbinding met het leven in zijn puurste vorm. In de natuur zijn is letterlijk helend. Je heelt de wonden die zijn ontstaan als gevolg van jouw gevoel van afscheiding (verstoord ego).

In contact zijn met jouw ware zelf betekent leven vanuit verbinding met jezelf, met elkaar, met de natuur, met het leven, met de bron van al wat is. Je weet dat je in contact bent met je ware zelf, wanneer je innerlijke vrede voelt.

Het ware zelf

Meld je aan om regelmatig gratis inspiratie, praktische tips en oefeningen te ontvangen. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij het verschijnen van elk nieuw blog artikel.

Het begint bij jou!

Margret Notté

hart in zaken

Tip: lees het zojuist verschenen boek ‘Hart in zaken‘ van Christel Bassing en Peter van Soest. In dit boek wordt het thema ‘ego’ en ‘leven en werken vanuit verbinding’ op een inspirerende manier toegelicht.

 

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 1 reacties