Herfst: tijd om te oogsten of juist loslaten?

oogsten en loslatenIs de herfst de tijd om te oogsten of juist om los te laten? Bij oogsten denk ik aan binnenhalen en verzamelen. Op het eerste gezicht lijkt dat het tegenovergestelde van loslaten, maar is dat ook zo?

Laten we eens kijken wat er in de natuur nu eigenlijk gebeurt in de herfst en hoe we daar voor onszelf lering uit kunnen trekken. Met een oefening om zelf te oogsten, mooie ideeën te verspreiden en een loslaat oefening die lekker opruimt.

Oogsten

Wij hebben een appelboompje en druiven in de tuin. De hele hete zomer heb ik ze voldoende water gegeven en er zo goed mogelijk voor gezorgd. Ik heb de appels en druiven zien groeien uitkijkend naar het moment waarop ik trots mijn zelfgemaakte appeltaart, appelmoes en druivensap zou kunnen uitdelen. Ik vind het heerlijk om iets te delen van wat ik zelf heb gemaakt. Zelfexpressie hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Helaas: dit jaar geen eigen appeltaart en geen druivensap. Toen de vruchten rijp waren om geplukt te worden had ik het te druk met werk. De appels zijn opgegeten door de vogels en de druiven zijn verrot en verschrompeld. De moraal van dit verhaal: je moet niet vergeten te oogsten.

Oefening

Waar heb jij veel tijd en energie in gestoken? Is het wellicht tijd om te oogsten? Een moment om terug te kijken en te genieten van het resultaat? Wat zou je willen oogsten? Geld, succes, aanzien, erkenning, vriendschap, liefde, geluk? Kun je iets bedenken waardoor al jouw inzet resulteert in een opbrengst? Maak er bij wijze van spreke jouw eigen oogstfeest van, om het met elkaar te vieren, om het resultaat te delen en er samen van te genieten.

herfstboom

Zaadjes verspreiden

Is dat niet precies wat bomen doen? Ze doen hun uiterste best voor een overvloedige oogst van appels, peren, noten, eikels, bessen, beukennootjes etc. En als het tijd is om te oogsten dan is het feest. Het bos wordt getooid in uitbundige herfstkleuren. Elke boom laat zijn allermooiste kleuren zien en deelt zijn vruchten uit aan iedereen die ervan wil meegenieten.

De bomen lijken te zeggen: “Er is genoeg voor iedereen, leg gerust een wintervoorraad aan, neem mee zoveel je kunt dragen en geniet ervan”. De boom wordt daar niet slechter van. Dit is de manier waarop bomen hun zaden verspreiden, zodat ze zich kunnen voortplanten op een andere plek.

Oefening

Is er iets wat je belangrijk vindt, een gedachte die je zou willen delen? Iets wat het leven van anderen zou kunnen verbeteren? Als je dan toch jouw oogst gaat delen, denk dan eens na hoe je jouw mooiste gedachte als zaadje kunt meegeven, zodat het idee zich kan verspreiden. Dat is een manier waarop je kunt voortleven in de gedachten en in de harten van mensen.

herfst

Loslaten

Als het oogstfeest achter de rug is en alle vruchten (met zaadjes!) zijn uitgedeeld kunnen de bomen met een gerust hart gaan genieten van hun welverdiende rust. Ze laten alle vrolijk gekleurde blaadjes los. En dat is helemaal niet zo erg, want als je goed kijkt dan zie je dat de meeste blaadjes zijn aangevreten door insecten of aangetast door schimmels en andere ellende. Het is de hoogste tijd voor grote schoonmaak, opruimen wat niet meer nodig is. Terug naar de basis om van daaruit straks in het voorjaar een frisse start te kunnen maken, voor een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Oefening

  • Ruim je huis op. Doe dit zo drastisch als je maar aankunt. Spullen staan in de weg en nemen ruimte in beslag. Het is vastgezette energie waar je letterlijk aan vastzit. Wat zou je meenemen als je zou verhuizen? Wat zou je meenemen als je ging backpacken? Goed beschouwd heb je maar heel weinig spullen nodig. Minder spullen geeft je meer ruimte, meer energie, meer vrijheid.
  • Ruim je mind op. Aan spullen kleven herinneringen, die komen vanzelf boven als je gaat opruimen. Mooie herinneringen, maar ook nare herinneringen of gevoelens van spijt omdat iets voorbij is. Voorkom dat je in het verleden blijft hangen. Wat voorbij is, is voorbij. Move on.
    • Laat die moeilijke herinnering toe, voel hem in alle hevigheid en stop hem dan symbolisch met de spullen in de vuilniszak, neem er afscheid van.
    • Poets een kostbare herinnering op, bewaar één voorwerp als aandenken en kijk of je met de overige spullen iemand anders blij kunt maken.

Oogsten of loslaten?

Conclusie: de herfst staat zowel in het teken van oogsten als van loslaten.

Oogsten kun je vergelijken met het bereiken van een resultaat op het gebied van zelfexpressie. Het resultaat wordt groter als je de oogst met anderen deelt. Daarmee geef je iets van jezelf door, waardoor je blijft voortbestaan.

Om iets door te kunnen geven, zul je regelmatig moeten opschonen en loslaten. Je moet de ruimte en energie hebben om een positieve bijdrage te kunnen leveren. Met I AM willen we je daar graag bij helpen. Je bent van harte welkom:

Ik wens je een uitbundige en kleurrijke herfst toe!

Het begint bij jou!

Margret Notté

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 0 reacties