2

Ben jij afgescheiden van de natuur?

Laatst kreeg ik de vraag: “Waarom zijn zoveel mensen afgescheiden van de natuur?” In dit artikel visie en tevens een test om te zien in hoeverre jij zelf afgescheiden van de natuur bent.

Het afgescheiden ego

Wanneer je een evenwichtig ontwikkeld zelfbewustzijn hebt, heb je een ego (buitenkant) maar sta je nog steeds in verbinding met jouw ware zelf (binnenkant). Het ware zelf staat in verbinding met al wat is en dus ook met natuur. Jouw ware zelf is natuur, het leven in zijn puurste vorm. Dit is verbinding met natuur van binnenuit, iets wat vanzelfsprekend aanwezig is.

Er zijn zoveel mensen afgescheiden van de natuur omdat ze niet in verbinding zijn met hun ware zelf. Het ego is te zwak of te sterk ontwikkeld. De persoon denkt dat hij het ego is, afgescheiden van de rest van de wereld. Het evenwicht in het ego moet eerst hersteld worden, er moet heling plaatsvinden, om daarna de verbinding met het ware zelf weer aan te kunnen gaan.

Echter, er zijn heel veel mensen die zich afgescheiden voelen, maar die toch een binding hebben met natuur. Dit is verbinding met natuur aan de buitenkant: natuur bevindt zich dan in de ik-cirkel.

De ik-cirkel

Het ego identificeert zich met dingen en mensen die het zich toe eigent en die daardoor een onderdeel worden van het ik-gevoel. Mijn man, mijn kinderen, mijn vrienden, mijn auto, mijn huis, mijn tuin, mijn hond, krijgen een plaats binnen de ik-cirkel. De ik-cirkel is de afscheiding met de rest van de wereld. Het afgescheiden ego voelt zich niet verbonden met en niet verantwoordelijk voor alles wat buiten de cirkel ligt.

Tegenwoordig wonen steeds meer mensen in steden. Veel mensen groeien niet op met natuur, hebben geen natuur in hun directe omgeving, realiseren zich niet echt waar hun voedsel en alle grondstoffen vandaan komen. Kortom deze mensen hebben geen aanleiding om zich te identificeren met de natuur. Het is dan ook logisch dat de natuur niet in hun ik-cirkel ligt en dat ze zich er niet verbonden mee voelen. Helaas zullen ze er dan ook geen verantwoordelijkheid voor nemen.

wanneer natuur niet in de ik-cirkel zit

Verantwoordelijkheid nemen

Mensen die niet verbonden zijn met hun ware zelf en het geheel, komen pas in actie als iets heel dichtbij de ik-cirkel van het ego komt. De klimaatcrisis, het opgebruiken en verwoesten van de natuur, oorlogen, armoede, terrorisme, de economische crisis, de financiële crisis worden pas echt relevant als iets of iemand binnen de ik-cirkel er door wordt geraakt.

Conclusie: Mensen zullen pas verantwoordelijkheid nemen voor de natuur als:

 • ze een evenwichtig ego hebben, in verbinding met hun ware zelf (van binnenuit)
 • hun ego zich ermee identificeert (ik ben natuur);
 • dat hoort bij de identiteit die het ego heeft aangenomen (bijvoorbeeld: ik ben milieubewust);
 • het voortbestaan van iets wat het ego nodig heeft wordt bedreigd (voedsel, drinkwater, zuurstof, ontspanning etc.);

Het gaat niet eens alleen om verantwoordelijkheid nemen. Je verbinden met natuur brengt je in het huidige moment, in contact met jouw ware zelf en werkt helend voor je ego.

Ben jij afgescheiden van de natuur?

Met de volgende test kun je voor jezelf beoordelen in welke mate jij afgescheiden bent van de natuur. Welke van de volgende stellingen zijn op jou van toepassing?

 • als ik in de natuur kom, dan ren of fiets ik er doorheen, ik ben in gedachten of in gesprek, ik heb geen oog voor de omgeving
 • er staan wel bomen bij mij in de straat, maar die zie ik niet echt
 • onkruid beschouw ik niet als levend, ik heb er geen moeite mee om het weg te halen
 • ik ben me er zelden van bewust dat een houten vloer, houten meubels of papier ooit levende bomen geweest zijn
 • als ik eet denk ik er niet over na of het een plant of een dier is geweest en waar het voedsel vandaan komt
 • wespen, mieren, muizen of ratten vind ik lastig en ik heb er geen moeite mee ze te (laten) doden
 • ontbossing in de tropen is niet mijn schuld, ik kan er niets aan doen
 • het komt regelmatig voor dat ik geen idee heb wat voor weer het buiten is
 • de seizoenen hebben nauwelijks invloed op wat ik doe of hoe laat ik opsta en naar bed ga
 • ik zie mezelf niet als natuur

Hoeveel van de tien stellingen heb jij afgevinkt? Kun je zelf bedenken wat jij kunt doen om het aantal vinkjes te verminderen en je daardoor meer te verbinden met de natuur?

Lees ook: 5 tips om innerlijke rust te vinden in de natuur.

afgescheiden van de natuur

Het begint bij jou!

Margret Notté

Meld je aan om regelmatig gratis inspiratie, praktische tips en oefeningen te ontvangen. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij het verschijnen van elk nieuw blog artikel.

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 2 reacties