Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Wat is persoonlijke ontwikkeling? Simpel gezegd betekent het: aan jezelf werken om beter in iets te worden en te groeien. De cursussen op dit gebied zijn grofweg in twee categorieën in te delen:

  • op geluk gerichte cursussen: je wordt een completer, beter en gelukkiger mens;
  • carrière gerichte cursussen: je ontwikkelt jouw kernkwaliteiten om beter te presteren in je werk en daarin succesvol te zijn (vaardigheden ontwikkelen).

7 stappen

In dit artikel lees je hoe je met behulp van persoonlijke ontwikkeling in 7 stappen een gelukkiger mens kunt worden, je gaat in je kracht staan. Carrière gerichte cursussen kunnen behulpzaam zijn bij stap 5: zelfverwezenlijking. Denk hierbij aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals spreken in het openbaar, assertiviteit, leiding geven, communicatie etc.

Stap 1 Definiëren

De eerste stap is inzicht krijgen in wie je echt bent en in de processen die op de achtergrond jouw leven bepalen. Met andere woorden: Welke rollen speel je? Is diegene die jij aan de buitenwereld laat zien ook wie jij werkelijk bent? Wat is de invloed van jouw onderbewustzijn op jouw identiteit en welke rol speelt het ego daarbij? Wat is jouw basisemotie en hoe beïnvloed deze jouw leven? Kortom, deze stap gaat over het in kaart brengen én accepteren van de situatie zoals deze op dit moment in jouw leven is, zodat je er vervolgens iets aan kunt doen.

Stap 2 Loslaten

De meeste mensen hebben heel wat onopgeloste zaken uit het verleden in hun rugzak zoals verdrietige en pijnlijke herinneringen; beperkende ideeën over wat hoort, wat moet en over wat niet mag of niet kan; gevoelens van spijt,  jaloezie, verwijten etc. Deze stap gaat op de eerste plaats over genezing van het innerlijk kind: zelfliefde en zelfacceptatie, vergeving en compassie, verantwoordelijkheid nemen. Op de tweede plaats over het loslaten van beperkende ideeën en alles wat jou in de weg staat. Doel: het opschonen van het onderbewustzijn en het loslaten van de slachtoffer mentaliteit.

wat is persoonlijke ontwikkelingStap 3 Creëren

Je hebt een schone lei en kunt opnieuw beginnen. De beperkingen die jij jezelf had opgelegd zijn verdwenen, je bent vrij. Je ervaart een gevoel van onbegrensde mogelijkheden en wilt die grenzen graag gaan verkennen. Wat let je? Ga gerust experimenteren. Realiseer dat je scheppingskracht hebt en ervaar wat je maar wilt, binnen de grenzen van je geweten. Schep rijkdom, succes, spullen, het leven waar je altijd van gedroomd hebt. Laat het denken vanuit beperkingen en schaarste los, oefen met het realiseren van wensen en ervaar overvloed.

Eenmaal hier aangekomen voelt dat als een enorme bevrijding en een heerlijke periode. Mogelijk heb je voorlopig even geen behoefte om vervolgstappen te zetten op jouw pad van persoonlijke ontwikkeling. Geniet ervan, het is je gegund. Je hebt nu eindelijk door hoe mooi en heerlijk het leven is.

tijd om te genieten

Stap 4 Eigen Wijsheid

Er komt een moment dat je weer verder wilt. Deze fase dient zich vanzelf aan als jij er klaar voor bent. Succes en rijkdom zijn lang niet zo bevredigend als je dacht, in ieder geval niet blijvend. Je wilt gaan ontdekken wat belangrijk is in het leven, wat er werkelijk toe doet en wat slechts bijzaak is. Je wilt erachter komen waar je diep van binnen gelukkig van wordt. Bovendien wil je weten wat jouw unieke talent is en hoe je daar uiting aan kunt geven om daar anderen mee van dienst te zijn. Jouw persoonlijke antwoorden op deze vragen ontdek je tijdens stap 4.

Stap 5 Zelfverwezenlijking

Je komt in actie en zet de stappen om succesvol te worden in datgene waar jij uniek in bent. Je werkt aan zelfvertrouwen en wilskracht om jouw levensopdracht uit te kunnen voeren.

Een valkuil: Misschien denk je dat je al lang met stap 5 bezig bent, maar raak je daarin gefrustreerd omdat het niet echt van de grond komt. Of je bent juist heel succesvol in wat je doet, maar het put je uit. In beide gevallen  ben je voorbij gegaan aan stap 1 t/m 3. Het goede nieuws is dat je al weet waar jij uniek in bent en waarmee je kunt bijdragen aan de wereld. Je hebt alleen nog een en ander op te lossen voor je daar echt mee aan de slag kunt. Dan pas kun je van binnenuit wezenlijk het verschil maken in het leven van anderen, wat jou energie zal geven in plaats van dat het je uitput.

Stap 5 kost doorzettingsvermogen en inzet. Het ontwikkelen van praktische vaardigheden kan hierbij essentieel zijn. Indien je doorzet maak je gigantische stappen in jouw persoonlijke ontwikkeling. Geniet van deze fase en zie het niet als werken, het gaat om de reis en niet om de eindbestemming.

Wat is persoonlijke ontwikkeling? Stap 5 zelfverwezenlijking

Stap 6 Vervulling

Stap 6 gaat over het laten zien van jouw ware grootsheid door het ego-loos dienen van anderen in datgene wat je bij stap 5 hebt neergezet. Dit doe je moeiteloos en vanuit een innerlijke drive, niet om anderen te pleasen of omdat het van je wordt verwacht. Ook niet om rijkdom, macht of aanzien te verwerven, hoewel deze een bijproduct zijn die je zeker niet uit de weg hoeft te gaan. Je gaat innerlijke rust, overvloed, dankbaarheid en geluk ervaren als altijd aanwezige basisemotie in alles wat je doet. Oftewel, de stappen die je in deze fase zet, maken dat je kunt gaan oogsten wat je hebt gezaaid, namelijk: geluk!

Stap 7 Heling

Tot slot: De laatste stap zou je verlichting kunnen noemen. Je neemt verantwoordelijkheid voor alle imperfecties die je in anderen ziet door deze in jouw eigen bewustzijn te helen. Met andere woorden, je werkt liefdevol aan het helen van de wereld door je eigen bewustzijn gezond te maken.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Concluderend: Wat is persoonlijke ontwikkeling? Simpel gezegd: verbeter de wereld begin bij jezelf. Mijns inziens is dat het belangrijkste wat ieder mens op aarde te doen heeft. Naast natuurlijk genieten van het leven om onze waardering te laten blijken voor het grote geschenk dat het leven is.

Het begint bij jou!

Margret Notté

Meld je aan om regelmatig gratis inspiratie, praktische tips en oefeningen te ontvangen. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij het verschijnen van elk nieuw blog artikel.

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 0 reacties