1

Geloven is zien. Wat is jouw monster?

nessie, eerst geloven dan zien

Als kind had ik een spannend fotoboek over monsters. Het was echt een griezelboek met griezelig echte foto’s, waarbij sommige foto’s te eng waren om naar te kijken. Mijn favoriet was de beroemde foto van Nessie, het monster van Loch Ness. Een wazige foto van een dinosaurus met een lange nek die uit het water oprijst. Om wat voor reden dan ook sprak Nessie tot mijn verbeelding, en wilde ik er graag in geloven.

Vorige week ben ik naar Loch Ness geweest. En ik zou zweren dat ik een donkere gestalte met het formaat dino onder het wateroppervlak heb zien zwemmen. Heb ik Nessie gezien, zoals duizenden ooggetuigen voor mij? Als je er werkelijk in gelooft, en je wilt het graag, dan is het dus mogelijk om een dinosaurus te zien zwemmen. En dan gaan meer mensen het zien, komen wetenschappers er jarenlang uitgebreid onderzoek naar doen, trekt de regering er miljoenen voor uit, en komen er bussen vol toeristen uit de hele wereld heen. Het enige wat daar voor nodig is, is een goed verhaal.

Geloven is zien

Je hoort vaak, eerst zien dan geloven. Maar eigenlijk is het andersom. Jouw ogen zien wat jij gelooft. Niets is echt. Alles is een verhaal dat we onszelf en elkaar vertellen en waar we vervolgens in geloven. Waarom is het ene schilderij €100.000 waard en het andere nog geen €10? Het dure schilderij heeft een beter verhaal. Het werkt ook zo met A merken cosmetica, parfum, kleding. A merken hebben een goed verhaal, waar je graag voor wilt betalen.

Kijk eens op deze manier naar je eigen leven. In welke verhalen geloof jij? Over jezelf, over je verleden, over de wereld?

Wat is jouw monster?

Zo geloven we niet alleen in verhalen, maar hebben we ook allemaal ons eigen monster. Waar ben jij bang voor of waar maak jij je druk over? Wat maak jij belangrijk en blaas je op tot monsterachtige proporties? De volgende keer dat jij je druk maakt, realiseer je dan dat je een monster ziet dat er niet is. Stap uit je probleem en kijk er van buitenaf naar. Waar gaat het eigenlijk over? Maak je van een mug een olifant? Er zo naar kijken helpt je de dingen in het juiste perspectief te zien.

Het begint bij jou!

Margret Notté

Meld je aan om regelmatig gratis inspiratie, praktische tips en oefeningen te ontvangen. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij het verschijnen van elk nieuw blog artikel.

 

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 1 reacties