Hoe je 24/7 gelukkig kunt zijn - praktische oefening- I AM Training

Hoe je wel degelijk 24/7 gelukkig kunt zijn.

regenboog, gelukkigRegelmatig zie ik berichten dat het onzin is om altijd maar gelukkig te willen zijn, dat het simpelweg niet mogelijk is en daarom frustrerend. Dat het zelfs onwenselijk is, omdat je dan emoties zoals verdriet, pijn of boosheid onderdrukt door jezelf niet toe te staan om ongelukkig te zijn.

Ik durf te beweren dat ik 24/7 gelukkig ben. Ook wanneer ik me boos, verdrietig, gefrustreerd of gewoon moe voel. Ik ben ook gelukkig wanneer ik in de file sta, wanneer het tegenzit of wanneer er iets verdrietigs gebeurt. Ik ben gelukkig en ik voel me soms verdrietig. Voel je het verschil? Geluk is mijn basisemotie, mijn staat van zijn.

Met geluk als basisemotie is je leven veel aangenamer dan wanneer angst, verdriet, teleurstelling of verveling de emotie is die overheerst. Met dit artikel kun je erachter komen wat jouw basisemotie is en krijg je een krachtige oefening om jouw basisemotie en daardoor jouw leven in positieve zin te veranderen. Het is voor iedereen mogelijk om echt gelukkig te zijn, ongeacht de omstandigheden.

Wat kan jou gelukkig maken?

Er is niets in de hele wereld wat jou gelukkig kan maken. Je kunt verhuizen naar de andere kant van de wereld. Of alles krijgen waar je naar verlangt: je wint de loterij, ontmoet jouw prins of prinses op het witte paard of vindt een droombaan. Het geluksgevoel is slechts tijdelijk als je diep van binnen niet gelukkig bent. Wanneer de rush van het moment voorbij is keer je heel snel terug naar jouw basisemotie en dat kan bijzonder teleurstellend zijn. Je voelt jouw basisemotie zelfs door de euforie heen.

Je basisemotie kan een gevoel zijn van angst, jaloezie, wanhoop, boosheid, maar ook dankbaarheid of geluk. Zolang geluk niet jouw basisemotie is, zal niets jou echt gelukkig maken. Geen enkele gebeurtenis zal blijvend effect hebben op hoe jij je voelt. Je kunt je alleen anders gaan voelen wanneer jij jouw basisemotie verandert. Aan de andere kant: wanneer geluk wel jouw basisemotie is, dan zal niets jou ongelukkig kunnen maken.

Wat is jouw basisemotie?

Met de emotie ladder van Esther en Abraham Hicks kun je voor jezelf bepalen wat jouw basisemotie is. Tevens kan de ladder een hulpmiddel zijn om jouw basisemotie in positieve zin te veranderen.

emotieladder hicks, gelukkig

Wat is jouw basisemotie? Natuurlijk kun je op verschillende momenten verschillende emoties voelen. Het gaat erom welke emotie als een soort achtergrondmuziek altijd aanwezig is. Kijk in de lijst welke emotie jouw gevoel het best benadert.  Mijn basisemotie was lange tijd ‘verdriet’.

Het spiraaleffect

Naast de basisemotie is er ook het spiraaleffect. Als je in een negatieve spiraal terechtkomt, kan het zijn dat jouw twijfel overgaat in zorgen, verwijt, vervolgens in ontmoediging en zo verder naar beneden. Het is dus aan te raden om in een positieve spiraal te komen.

Hoe kun je jouw basisemotie in positieve zin veranderen? Het is niet realistisch om van jezelf te verwachten dat je gisteren nog verdrietig was en morgen overloopt van geluk. Maar het is misschien wel haalbaar om boosheid te voelen. In dat geval ben je maar liefst 5 stapjes gestegen op de ladder, van verdriet naar boosheid. Of je stijgt van teleurstelling naar tevredenheid, van hoop naar vertrouwen, van enthousiasme naar vreugde.

Een krachtige oefening om jouw basisemotie te veranderen

Laten we het voorbeeld nemen dat je de basisemotie verdriet wilt omzetten naar boosheid. Doe de volgende oefening elke keer wanneer je verdriet voelt.

Ga helemaal in het verdriet, geef je er aan over, zonder je ertegen te verzetten. Ervaar de emotie in alle hevigheid. Zet vervolgens alle energie van het verdriet om in boosheid. Richt deze boosheid in gedachten op wie in jouw beleving de veroorzaker is van het verdriet. Dat kan een persoon zijn, een situatie, jijzelf of het hele universum. Uit jouw boosheid op een manier die voor jou goed voelt, bijvoorbeeld door te huilen, schreeuwen, stampen of te rennen.

Als je dit een aantal keer hebt gedaan, gedurende een aantal dagen of weken, dan zul je merken dat je op een gegeven moment vaker boos bent dan verdrietig. Kijk dan of je jouw boosheid naar een hogere emotie kunt transformeren. Als je dit doet zul je merken dat je in een positieve spiraal terecht komt en jouw leven wordt steeds aangenamer.

Een rijk gevoelsleven

Wanneer jouw basisemotie angst is, dan zal het moeilijk voor je zijn om de hogere emoties te voelen zoals tevredenheid, zelfwaardering of geluk. En je zult er alles aan doen, om maar zo min mogelijk te voelen. Het is te pijnlijk.

Als geluk, passie of dankbaarheid jouw basisemotie is, dan heb je een rijk gevoelsleven. Je kunt dan namelijk de hele range op de ladder daaronder moeiteloos ervaren. Je kunt verdriet voelen of twijfel, of je zorgen maken. Deze emoties zijn belangrijk, ze hebben een functie. Ervaar ze of je leven ervan afhangt. En in feite is dat ook zo, want emoties maken dat je je levend voelt. Daarom is het ook zo heerlijk om helemaal los te gaan bij een lekkere huilfilm. Ook bij echt verdriet blijft het geluksgevoel op de achtergrond aanwezig, waardoor jij je tegelijkertijd intens verdrietig kunt voelen en toch gelukkig kunt zijn.

happiness, emoties

Het begint bij jou!

Margret Notté

Meld je aan om regelmatig gratis inspiratie, praktische tips en oefeningen te ontvangen. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij het verschijnen van elk nieuw blog artikel.

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 0 reacties