Een formule voor geluk - gastblog Martin Notté - I AM Trainingen

Een formule voor geluk

geluk klavertje

We zijn druk, druk, druk. Wanhopig op zoek naar geluk en voorspoed, terwijl het leven aan ons voorbij lijkt te schieten. Een mooie baan, een schitterend huis, geld op de bank en een superrelatie. Of gewoon zen zijn, en dat niets je kan raken. “Als ik dit ben of dat heb, dan heb ik het gemaakt”. Een gelukplaatje als het hoogst haalbare doel in dit leven.

Het niet realiseren van je gelukplaatje kan vervelende gevolgen hebben. Het leidt in eerste instantie tot een staat van ontevredenheid, omdat jij je ultieme doel steeds maar niet bereikt. Die negatieve energie zet zich vast in je lichaam en kan leiden tot fysieke klachten. Al met al geen goede strategie om gelukkig te zijn of te worden.

Hoe word je dan wel gelukkig? Lees meer over de formule voor geluk, een gastblog van Martin Notté.

Wanneer ben je gelukkig?

Laatst zag ik het youtube filmpje ‘An Algorithm for Happiness’ van Mo Gawdat, dat mij erg aanspreekt.

Mo Gawdat zegt het volgende:

  • Iedereen wordt geboren met de ‘default setting’ happy. Gelukkig zijn is je normale staat van zijn. Als je alles wat je ongelukkig maakt weglaat ben je gelukkig.
  • Verander hoe je kijkt naar de huidige situatie: geluk is niet wat het leven je geeft, maar wat je denkt dat het leven je geeft.
  • Algoritme: Je bent gelukkig als wat je denkt dat het leven je geeft, groter of gelijk is aan wat je van het leven verwacht. Geluk = Situatie >= Verwachting

Met andere woorden: Je kunt op elk moment gelukkig zijn wanneer je jouw verwachtingen (gelukplaatje) aanpast aan de huidige situatie. Oftewel verwachtingen management. Je stelt je verwachtingen naar beneden bij. Accepteer dat het niet altijd meezit, en aanvaard dit zoals het is. Wacht niet met gelukkig zijn tot je jouw gelukplaatje hebt bereikt.

Streven naar geluk

Mag je dan niet ergens naar streven? Jawel, accepteren betekent niet dat jij je bij de situatie neer moet leggen. Accepteer de situatie, maar weet dat je die kunt veranderen. Bedenk een plan om de omstandigheden te verbeteren en kom in actie. Benut je energie op een positieve manier: schiet niet in zelfmedelijden (stop feeling sorry for yourself), maar bedenk hoe je hieruit kunt komen (and find an excuse to win!).

Oftewel, zet wel doelen, maar beweeg mee met de omstandigheden en laat je geluk er niet van afhangen. Fixeer je doelen niet te veel. Als je los zand in je hand hebt en er flink in knijpt, dan stroomt het zand door je vingers weg. Houd je het losser vast, dan hou je meer zand in je hand over.

Geluk versus Fun

Mo Gawdat maakt onderscheid tussen Geluk en Fun. Geluk is het tevreden en kalme gevoel waarbij het leven je bevalt precies zoals het nu is. Als we dat niet kunnen ervaren, dan compenseren we dat met Fun. Fun is alle leuke dingen die we doen om even niet ongelukkig te hoeven zijn, zoals vakantie, feesten, dingen kopen en een druk sociaal leven. Door Fun hoeven we even niet te denken aan alles wat ons ongelukkig maakt. Niet dat daar iets mis mee is, maar je zult er nooit gelukkig door worden. Fun is de drug waardoor we geen ongeluk maar ook geen geluk meer ervaren. Fun is de dreunende bas waardoor je niets meer hoort. Het heeft dus een averechts effect als je gelukkig wilt worden.

De formule voor geluk G = A2D

Concluderend komen we dan tot de volgende formule voor geluk:

Geluk = Accepteren x Aanpassen x Doelen

Accepteren van de situatie x Aanpassen van je verwachtingen x Doelen stellen

  • Accepteer de situatie van het nu (A): Kijk anders naar de situatie, waardeer wat je wel hebt en accepteer wat je niet hebt. Volledige waardering en acceptatie van de situatie.
  • Aanpassen van je verwachtingen van hoe het zou moeten zijn (A): Stel je verwachtingen bij naar hoe het nu is en ben niet ontevreden omdat het afwijkt van je ideaalplaatje. Het is precies zoals het moet zijn, omdat het nu eenmaal zo is.
  • Stel doelen en plan acties om daar te komen (D) Leer van jouw ervaringen en zet je doelen op scherp. Plan vervolgens acties om jouw doelen (ideaalplaatje) te bereiken, zonder je geluk ervan af te laten hangen. Dan kun je nu al gelukkig zijn.

Martin Notté

Het begint bij jou!

Meld je aan om regelmatig gratis inspiratie, praktische tips en oefeningen te ontvangen. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij het verschijnen van elk nieuw blog artikel.

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 0 reacties