Authenticiteit: Wie ben ik echt?

authenticiteit, wie ben ik echt?

Wat is authenticiteit. Wat moet je doen om authentiek te zijn? Hoe kom je erachter wie je echt bent?

Wat is authenticiteit?

Er zijn een heleboel woorden die naar de kern van authenticiteit verwijzen, zoals echtheid, oorspronkelijkheid, zuiverheid, van binnenuit, integriteit, eerlijkheid, oprechtheid, betrouwbaarheid, geloofwaardigheid, vrij van bedrog, misleiding en hypocrisie. Authentiek zijn heeft dus blijkbaar alles te maken met volledig jezelf zijn, zonder te doen alsof.

Hoe doe je dat, jezelf zijn?

Kunnen we dat wel, volledig onszelf zijn? We zoeken voortdurend goedkeuring en erkenning van anderen en doen ons beter voor dan we zijn. We willen aardig gevonden worden en denken dat we daarvoor erg ons best moeten doen. Vaak zeggen we iets anders dan we denken en voelen, praten we de ander naar de mond of verdraaien we de waarheid. Dat lijkt heel onschuldig, maar hierdoor pretenderen we te zijn wat we niet zijn. We misleiden onszelf en anderen en raken weg van authenticiteit.

Het kromme hieraan is dat de kans veel groter is dat je aardig gevonden wordt en erkenning krijgt als je stopt met misleiden en volledig jezelf bent. We denken echter dat we niet goed genoeg zijn en houden niet van onszelf. We geloven niet dat een ander ons leuk kan vinden als we gewoon zijn wie we zijn en doen wat we doen. Om echt te durven zijn is het dus op de eerste plaats nodig dat jij je op je gemak voelt met jezelf, je moet blij zijn jezelf te zijn. De tweede stap is helemaal eerlijk worden. Wanneer je volkomen eerlijk bent naar jezelf en anderen, dan komt vanzelf je authentieke zelf tevoorschijn.

Zelfbeeld

Als ik je vraag jezelf te beschrijven dan noem je mogelijk dingen zoals, ik hou niet zo van sporten, ik ben dol op pizza, ik ben erg geïnteresseerd in kunst, ik ben een ochtendmens, ik ben graag in de natuur en ik ben redelijk introvert. Wanneer ik je in dit voorbeeld zou uitnodigen voor een dancefestival dan zeg je waarschijnlijk ‘dat past niet bij mij’.

Het past dan inderdaad niet bij je zelfbeeld en het voelt beslist niet comfortabel omdat een dancefestival buiten je comfort zone ligt. Jouw zelfbeeld is echter gebaseerd op je verleden, op het verhaal dat je aan de buitenwereld vertelt en voortdurend verdedigt en op wat voor jou gemakkelijk voelt omdat het bekend is. Jouw zelfbeeld en wat gemakkelijk voelt heeft niets te maken met jouw authentieke zelf.

authentieke zelf

Authentieke zelf

Het is in mijn ogen een misverstand dat je authentieke zelf een soort puurdere maar statische versie van jouw zelfbeeld is, iets wat origineel is en altijd hetzelfde blijft. Ik ga ervan uit dat dit voortdurend verandert. Je bent niet vast gedefinieerd maar constant in ontwikkeling. Je authentieke zelf is in die zin meer een proces dan een persoon. Wanneer je vanavond naar bed gaat ben je niet meer dezelfde persoon als toen je vanochtend opstond.

Wanneer jouw zelfbeeld is gebaseerd op het verleden en op gemak, dan is authenticiteit precies het tegenovergestelde van jouw zelfbeeld. Jouw authentieke zelf heeft alles te maken met jouw potentie. Het is de belofte van wat je kunt worden, waar je naar toe kunt groeien. Groeien ligt per definitie buiten jouw comfort zone op onbekend terrein. Jouw potentie is groter en magnifieker dan jij je in je stoutste dromen kunt voorstellen.

Wat je wezenlijk bent is puur bewustzijn, zonder vorm, zonder definitie. Je kunt er contact mee maken in meditatie. Het komt tevoorschijn als je al het doen alsof en alles wat je denkt te zijn achterwege laat.

Authentiek en gelukkig zijn.

Je bent authentiek als je, in het moment, bent wie je bent en doet wat je doet. Authentieke mensen werken aan zelfexpressie, vol zelfvertrouwen en passie, zonder angst en zonder zich af te vragen wat anderen ervan vinden. Als je authentiek bent voel jij je op je gemak en ben je helemaal oké met jezelf, je bent gelukkig.

Op de I AM Training werk je aan authentiek worden en daardoor aan een leven met meer voldoening en geluk. In januari 2019 start een nieuwe groep. 9 woensdagavonden, elke laatste woensdagavond van de maand, elke maand vanuit een andere invalshoek. Het thema van de eerste cursusavond is I am Authentic.

Het begint bij jou!

Margret Notté

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 0 reacties