aandacht - een allesbehalve normale kerst - 7 tips - I AM Training

7 tips voor een allesbehalve normale kerst

aandacht voor een hartverwarmende kerst

De periode van kerst en oud en nieuw is voor veel mensen de mooiste en voor anderen juist de vreselijkste tijd van het jaar. Wat je er ook van vindt, het is een uitgelezen moment om aandacht te besteden aan elkaar. 7 tips om er dit jaar met wat extra aandacht een bijzondere tijd van te maken. Ga ervoor, je hebt nog een paar dagen om het te regelen en zo moeilijk is het niet.

Tip 1: Als je geen zin hebt, dan maak je maar zin

Als je al bij voorbaat met tegenzin aan kerst begint dan ligt dat echt aan jezelf. Zie de feestdagen als een kans en besluit om er dit jaar iets bijzonders van te maken. Met deze tips moet dat zeker lukken.

Tip 2: Een allesbehalve normale kerst

Ga eerst bij jezelf te rade wat de feestdagen voor jou geweldig of juist vreselijk maakt: Maak een lijstje met alles wat je er leuk aan vindt en eindig met de minder leuke kanten.

Kies hoe je het bijzonder zou willen maken: bijvoorbeeld ‘een hartverwarmende kerst’, ‘een vrolijke kerst’, ‘een inspirerende kerst’, of ‘een allesbehalve normale kerst’ etc. Doe hetzelfde voor oud en nieuw. Ben zo creatief in je keuze als je maar wilt, het belangrijkste is dat je er zelf zin in krijgt.

Kijk dan eens goed naar jouw lijstje en bedenk wat er voor nodig is om dit jaar van kerst of oud en nieuw iets buitengewoon bijzonders te maken met het thema van jouw keuze. Tip 3 t/m 7 kunnen wellicht helpen.

een allesbehalve normale kerst

Tip 3: Geef aandacht cadeau

Vroeger moesten we stad en land af voor kerstcadeaus, in overvolle winkels en met lange rijen voor de kassa. Tegenwoordig hoeven we de deur niet meer uit en worden de pakketjes keurig aan de deur afgeleverd. De tijd die je hiermee wint kun je besteden aan belangrijkere dingen zoals:

  • Het met aandacht vinden van een bijzonder cadeau: leef je in de ander in. Waar doe je deze persoon echt een groot plezier mee? Misschien is het niet iets wat je kunt kopen, maar iets wat je met elkaar kunt doen zoals een strandwandeling;
  • Pak het cadeau met aandacht in: laat zien dat je er moeite voor hebt gedaan;
  • Schrijf een persoonlijk kaartje of gedicht. Waarom zou een rijm alleen met Sinterklaas mogen?

Als je aandacht schenkt aan het cadeau, geef je aandacht aan de persoon, dat is veel belangrijker dan het cadeau zelf. Ontvang een geschenk op dezelfde manier. Kijk door het cadeau heen naar de intentie en aandacht van degene die het geeft en ben daar dankbaar voor. Ongeacht of je het cadeau leuk vindt of niet.

Tip 4: Een persoonlijke kerstboodschap

Iemand denkt aan jou wanneer hij of zij jouw kerstkaart ontvangt. Maar heb jij ook een moment gedacht aan de persoon aan wie je de kaart hebt verstuurd? Is jouw digitale- of postkaart met een standaardtekst gedachteloos naar je hele adressenbestand gegaan?

Wanneer je iemand persoonlijk een berichtje schrijft, opbelt of bezoekt, dan geef je deze persoon aandacht. Hij of zij weet dat je aan hem denkt. Dat is de bedoeling van een kerstwens.

Tip 5: Door aandacht smaakt alles lekkerder

Ook het kerstdiner wordt ons erg makkelijk gemaakt, door alle heerlijkheden die kant en klaar door de supermarkten worden aangeboden en die we alleen nog even in de oven hoeven te schuiven. Lekker makkelijk en heerlijk toch? Maar bedenk ook bij het kerstdiner dat het vooral om de aandacht gaat die je aan het bereiden van de maaltijd en de presentatie daarvan besteedt. Door de aandacht zal het eten lekkerder smaken en de gasten zullen waarderen dat je aandacht aan ze hebt besteedt.

Als jij te gast bent zorg dan dat je het eten met aandacht opeet. Geniet ervan en laat merken dat je het heerlijk vindt. Geef de gastheer of vrouw waardering voor de moeite die ze voor jou hebben gedaan.

koken met aandacht

Tip 6: Vier het op je eigen manier

Ervaar jij kerst als een sociale verplichting waar je niet onderuit kunt? Wil je jouw familie niet teleurstellen, maar zou je het liever met andere mensen of op een andere manier willen vieren? Geef jouw familie op 1e en 2e kerstdag alle aandacht die ze verdienen en plak er dan gewoon een 3e of 4e of 5e kerstdag aan vast. Sluit kerst af op een onvergetelijke manier die jij zelf het allerleukste vindt met de mensen die je er het liefst bij wilt hebben.

Tip 7: Maak het hartverwarmend

Natuurlijk kun je iets doen voor daklozen, bijstandsmoeders of asielzoekers. Doe dat echter nooit uit medelijden, maar uit waardering voor de persoon. Zie iemand als mens en niet als asielzoeker of bijstandsmoeder en geef datgene wat je hart je ingeeft.

Dat geldt ook voor de mensen in jouw directe omgeving. Iedereen wil gezien en gewaardeerd worden en heeft behoefte aan oprechte aandacht. Bezoek je oma in het bejaardentehuis niet omdat ze zo alleen is, maar omdat je graag bij haar bent. Nodig je ouders uit voor een kerstdiner omdat je van ze houdt, niet omdat het zo hoort.

kerstwens

Mijn kerstwens voor jou

Ik wens je

een hartverwarmende kerst 

met aandacht voor elkaar.

Doe je best er iets moois van te maken!

Het begint bij jou!

Margret Notté

Meld je aan om regelmatig gratis inspiratie, praktische tips en oefeningen te ontvangen. Je ontvangt dan automatisch een bericht bij het verschijnen van elk nieuw blog artikel.

Klik hier om een ​​reactie te plaatsen 0 reacties